ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И НАРОДНИ ОБИЧАИ ПРИ СМЪРТ В СЕМЕЙСТВОТО!

Какво представлява погребалния агент и как може да ви помогне?

Смъртта на наш роднина или близък се счита за огромна трагедия в дома. В такъв момент е много важно да превъзмогнем страданието възможно най-бързо и да се заемем с погребението – изключително трудна задача, но неотложна.

 

Ако не знаете откъде да започнете, или емоционалното ви състояние е на предела на възможностите, е необходима помощ от знаещ и висококвалифициран човек. За да получите такава помощ трябва да изберете погребална агенция, която да ви изпрати свой погребален агент и той да реши всички въпроси свързани с предстоящото погребение, без които е невъзможна организацията му. Примери за това са получено лекарско свидетелство за смъртта, лична карта на покойния, евентуално документи за стар гроб.

 

Какво представлява погребалния агент и как може да ви помогне?

Специално подготвен, погребалният агент е детайлно осведомен за всичко по предстоящото погребение. За традициите, обичаите, обредите, работата в гробищата, крематориума, моргата и необходимите за погребението принадлежности, а също така и за множеството други неща касаещи организацията на погребението.

 

Също така погребалният агент взема за себе си ролята на организатор, както за скромно погребение в тесен кръг, така и за представително с голямо количество участници, траурен оркестър и други.

 

Важно е да знаем, че помощта на такъв агент не е прищявка. Посредничеството и участието му в организацията на погребението спестява излишни грижи, спестява не само време и нерви, а и намалява бремето на близките.

 

Този човек е достатъчно квалифициран, за да подскаже и посъветва служителите за най-добър обред, ще оформи всички документи. Ще ни насочи как трябва да изглеждат траурните помещения, какво да облечете, ще окаже психологическа подкрепа. Той с разбиране и съчувствие ще се отнесе към вашата беда и ще поеме грижите по церемонията.

 

Ползването на услугите, които предоставя една квалифицирана погребална агенция е добър вариант да си спестите допълнителни терзания и начин максимално да облекчите вашето страдание.

 

Помени - как и кога?

 Смисълът на един помен след смъртта е да осигури преминаването, прехода на починалия от един социален статус тук на земята в друг – на душите в непознатия отвъден свят на предците. След погребението се правят помени – ходения на гроба на починалия. Те са задължителни на третия ден след погребението, наричат се третини, на деветия – деветини, на двадесетия – двадесетини, и на четиридесетия – четирийсет или четиресе. Обикновено през цялата първа седмица се ходи всеки ден на гроба и се прелива с вода или вино.

 

Третини

 Третини е първият помен, който е различен от останалите. Прави се рано сутрин, затова го наричат още “поутренье”, “утрина”, “на разбул”. Задължително гробът се прекадява и прелива с вода или вино, оставя се цвете, най-често босилек. Раздава се пита, може да се сложи и трапеза. Месят се питки, наречени “пътник”. Палят се много свещи. От това, че се забождат в земята, е станала практиката по същия начин да се пали за умрелите и в църква – не високо на свещниците, а долу в сандъче с пясък. Всичко, което е занесено, трябва да се изяде и раздаде. На гроба при началните помени се оставят пресни плодове и ястия от пресни зеленчуци.

 

На 40-ия ден

Това е най-важният помен, на 40-ия ден починалият иска да се прости с всичките си познати и близки хора, да се сбогува и да се отправи по своя си път. Вярвало се, че до този ден душата, казват й “прясна душа”, е скитала на земята, обикаляла е всички места, по които е била приживе, въртяла се е над гроба, лутала се е и не е намирала пътя към небесните простори. Затова през това време в стаята на смъртта денонощно гори кандило и вратата не се заключва,  за да може душата да се прибере, когато се умори от скитане. Оставят й и шише с вода, ако е жадна. Храна носят всеки ден и на гроба, преливат и раздават жито, защото “умрелият не може да яде самичък”. На всеки от присъстващите се раздават жито, хляб, ястия. Вярвало се, че душата се надява за ядене и пиене всеки ден, а на 40-ия ден “очаква и една премяна”, което става с подаряването на нова дреха на някой беден.

 

1 Година

До навършване на година всяка събота се ходи на гроба. На годишния помен се прави курбан и върху хляба вместо босилек вече се слага здравец. Здравецът е пожелание за здраве и живот в къщата, която цяла година е била почернена. Всички помени се правят с по няколко дни по-рано от точния ден, защото “душата идва и чака”. Помени, освен на задушници, се правят и на всички големи празници – Коледа, Заговезни, Великден, Гергьовден, Богородица и др. Задължително се почита празникът на душите Свети Дух – денят, в който свършва “отпускът” им тук на земята и трябва да отлетят обратно. Слага се паметник и се счупва в него кандилото, за да се пресече смъртта.

Траурна агенция "АДОНИС" гр. Пловдив. Всички права запазени.

тел. 0877 112 513; 0896 112 513; 032 51 91 58; e-mail: adonis_plovdiv@abv.bg

Траурна агенция "АДОНИС" гр. Пловдив. Всички права запазени.